Varför vill man veta bebisens kön?

Posted by on Sep 16, 2010 in Allmänt | 14 comments

Nu måste jag fråga. Jag har alltid undrat varför man som blivande förälder vill ta reda på barnets kön innan bebisen föds? Det är inte så att jag på något vis ifrågasätter de som tar reda på det innan utan det är ju upp till var och en, men jag vill veta varför man gör det. Själv skulle det aldrig falla mig in att veta innan, utan tycker att det är en av tjusningarna med att föda barn. Överraskningen som kommer sedan med vilket kön det blev efter att ha kämpat flera timmar.
Å andra sidan öppnar jag inte heller julklapparna i förväg för att jag inte kan hålla mig till jul! Vad tycker du?

14 Comments

 1. Jag har tänkt samma själv…! Tycker det är en stor del av den stora dagen;) för även om man vet förändra det inget men visst så slipper man köpa könsneutralt o kan redan innan planera bättre men i mina ögon….såå trist!

  • Kul att höra att det är fler som tycker att det är en av tjusningarna. Hörde att ni ska ha en till :) . Vad kul för er.

 2. Jag och min make har båda varit eniga (lyckligtvis) i att vi vill veta könet innan födsel, så det har vi gjort alla tre gångerna. Ren nyfikenhet tror jag. Om det går att få veta så har vi helt enkelt svårt att hålla oss. Roligt också att kunna förhålla sig till det väntade barnet mer som en person när vet dess kön (även om flera inte instämmer med mig här).

  Det har dock aldrig varit med anledning av att önska ha ett speciellt kön. En del vill t. ex inte veta könet innan födsel vid första barnet men väljer att vid andra barnet ta reda på könet (eller vid tredje barnet särskilt då man har två barn av samma kön …). Det här är alltså inte bara en tro, exemplen finns i min egen bekantskapskrets. Men vi har som sagt valt att veta redan vid första barnet.

  3e gången (med två ”förstående”/stora syskon) så har det varit jättemysigt för dem att relatera till det kommande syskonet med ett kön. Men, men- jag vet att många resonerar annorlunda än mig.

  Trevlig torsdag kväll :-)
  http://blogg.mama.nu/rosita

  • Hej Rosita! Tack för din kommentar. Ja, det är ju tur att man då är eninga. Skulle ju vara lite jobbigt om en vet och den andra vill inte vet. Så lätt att man säger bort sig eller att nyfikenheten tar över.

   Ha det gott
   Mvh Anna

 3. Åh, jag är sjukligt nyfiken ibland så jag var tvungen att fråga. Hade jag kunnat få reda på hårfärg eller något annat så hade jag tacksamt tagit till mig informationen. Det var alltså inte könet som var så viktig.

  Ja, får jag chansen öppnar jag nog julklapparna innan..
  : )

  • Tack så mycket för din roliga kommentar :) Kram

 4. Jag är nyfiken på ”vem” det är som bor därinne. Vill hellre ha ett namn på bebisen istället för bara ”bebisen” eller ”den”. Trevligare att kunna identifiera barnet som Han eller Hon.

  Sen vet man ju inte om man får möjligheten att kämpa i flera timmar när barnet ska ut, jag fick tex snittas eftersom mitt barn hade kilat fast sin rumpa i mitt bäcken och inte kunde vända sig eller ta sig ut själv.

  • Tack för din kommentar. Förstår att du måste ha haft en jobbig förlossning, det lät inte trevligt. Jag hade också jättejobbigt med mina första barn, tvillingarna, som de var tvungen att sätta ingång förlossningen 3 veckor innan på en torsdag, lördag föddes de. Jag var helt knäckt i 5 dygn och orkade inte ens ringa min släkt. Otroligt vad fort man glömmer för jag har ju ändå fått 4 barn efteråt och det har gått bra. Hoppas att du vågar dig på att få barn igen, om du inte redan gjort det.
   Kram Anna

 5. Hej!

  Tycker precis som du att det är upp till var och en att bestämma. Men jag och min man valde att ta reda på könet när jag var gravid. Det handlade inte om att förbereda sig praktiskt (shoppa ”rätt färg” på kläder, saker m.m.) utan mer mentalt. Jag var lite orolig inför förlossningen och då kändes det mer verkligt att veta att min lilla son låg i magen. Under förlossningen så peppade jag mig själv med att ”snart får vi träffa vår prins”. Det kändes bra och jag ångrar inte att vi tog reda på könet. Men som sagt det är individuellt vad som känns bra!

  Ha det gott!

  Hälsningar Marre

  • Hej Marre! Tack för din kommetar.

   Ha det gott du med.

   Hälsningar Anna

 6. Om jag kunde så skulle jag förmodligen göra ett ultraljud på alla mina julklappar också. SÅÅÅÅÅÅ fruktansvärt nyfiken. Numera är jag dock mest nyfiken på vad mina barn får i julklapp.

  Jag har frågat vilket kön det är sen det blev tillåtet och det är med mina två sista. Dottern kunde de inte se, men trodde att det var en tjej och Theo sa de att det var en pojke.

  Jag är som sagt var för nyfiken för att låta bli att fråga :-)

  • Tack för din roliga kommentar och ditt ärliga svar :) . Jag har också en Theo, 8,5 månad.

 7. Hej! Vi tog inte reda på att Vendela var en tjej men det vill jag nog göra nästa gång, just för att minska stressen, eller vill jag det? Det är så svårt! :) allt blir ju lite spännande :)
  Kram kram

  • Tack för din kommentar. Kram

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>