Jag har ammat i 50 månader!!

Posted by on Aug 7, 2010 in Allmänt | 0 comments

Läser artikel i Aftonbladet ”Det borde vara lag på att amma” och tänker efter hur länge jag själv ammat. Kommer fram till att det är 50 månader!! Låter ju helt sjukt när jag tänker efter, men tvillingarna ammade jag tills de var ca 1 år och de 4 barnen som kom efter var mellan 10 månader och 1 år när jag slutade. Har inställningen att det är mest naturligt är att amma sin baby, för om det inte var meningen att bebisen skulle ha mjölk skulle det antagligen inte komma någon heller. Tycker däremot att man som mamma inte ska dräpa sig för ammningen, för ibland går det bara inte. Jag har prövat både och! Vilken baby mår bra av att modern nästan dräper sig?

Tvillingarna var för små för att kunna amma. De vägde 1980 och 2360 gram och sondmatades de 3 första veckorna. Jag pumpade ut bröstmjölk var tredje timme dygnet runt för att sedan kunna ge dem i sondspruta, något som maken skötte på natten. När de till slut kunde amma fick vi ta bort sonden och åka hem från nyföddhetsavdelningen.

Tredje barnet var alldeles för trött för att amma när han föddes. Jag sa hela tiden på bb att det inte kändes rätt och att det kändes som om han inte fick i sig någon mat, men tänkte att det blir väl bättre när jag kommer hem eftersom personalen sa att amningen såg rätt ut. 4 dagar senare var problemet ett faktum. Jag tyckte att babyn bara blev tröttare och tröttare och när han sov hela natten bara 1 vecka gammal åkte vi till akuten. Visst hade han fått i sig för lite mat och de gjorde alla undersökningar man kan tänka sig för att ta reda på varför han var så trött samtidigt som han sondmatades på babyavdelningen 1 vecka. Oron jag kände då går aldrig att beskriva. Att inte veta om det var något fel på babyn samtidigt som hormonerna spelade sina spratt. De gjorde ultraljudsundersökning på hjärnan och läkarens fråga kommer jag aldrig att glömma: – Kan jag få visa min elev hur det ser ut i hjärnan eftersom din baby är en exemplarisk baby eftersom han ligger så stilla! Ville bara skrika: -Konstigt då? Det var ju just det som var problemet och anledningen till att vi var där! Jag ville bara grina, med vad skulle det ha hjälpt?

De 3 barnen som kom efter har det inte varit några problem att amma och jag har alltid tyckt att det har varit bekvämt att ha med sig maten (och drycken), lagom varm och färdiggjord till babyn istället för att behöva göra tillägg och komma ihåg att ta med sig det överallt.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>