Hemsk natt

Posted by on Okt 14, 2010 in Allmänt | 10 comments

Som småbarnsmamma hade jag räknat med sömnbrist och tur var väl det för jag har bara sovit 3 hela nätter sedan barnen kom för snart 8 år sedan. Oftast lägger jag mig bara bredvid barnet som ropar eller så kommer de till min säng och vi båda (eller alla 3, eller alla 4, ja det beror på hur många som vaknar) somnar om. Jag vet många som försöker få barnet att sova i sin egen säng hela natten, men det har jag gett upp för länge sedan. Skulle jag ha suttit bredvid barnens säng i alla år hade jag mest troligen varit död vid det här laget. Nu blir det ju lite speciellt eftersom ett av barnen har ganska besvärlig astma och det är ju oftast han, som idag är 6 år, förutom de 2 minsta som vaknar på nätterna.

I natt var en av de värre nätterna. 2 av barnen hostade och bytte bara av varandra under natten. Till slut piggnade bebis T, 9,5 månader,  till och ville börja leka vid 3.30-tiden. Jag tog alla mjukdjur vi har och la i sängen för att han skulle roa sig skadefritt medan jag slumrade, men till slut blev han less och började protestera. Masade mig ner och gjorde välling för att han kanske skulle kunna somna till den och det gjorde han! Då var kl 5 och jag hade piggnat till samt gett upp att få sova mer och då var det lika bra att stiga upp och jobba för att göra lite nytta.

Efter en sådan här natt tänker jag ofta på hur t ex Mirka, känd från Familjen Annorlunda, kan se så pigg och fräsch ut med nästan dubbelt så många barn som också är födda tätt. Hur gör hon? 

Bebis T sommaren 2010

10 Comments

 1. Det där med sömnen (brist på sömn) är det absolut värsta med småbarnsperioden. Nu har jag varit 3-barnsmamma så himla kort tid att den inte har blivit mig övermäktig än (för i så fall borde jag ha passat på att sova nu när lilla A sover. Men jag piggnade till när kom ut i friska luften och lämnade döttrarna i skolan. Utan A som stannade hemma med pappa. Frihetskänsla i litet format, thi hi).

  Men vänta och se när höst/vintersjukorna börjar komma och tröttheten blir en övermäktig. Då får vi mammor peppa på varandra här i bloggforumet ;-) Jag beundrar dig som orkar med 6 barn. Jag tror deffinitivt att jag stannar här vid 3 (jag får i af inte maken med mig på några fler, ha ha).

  Stor kram och ha en fin torsdag :-)
  //Rosita
  http://blogg.mama.nu/rosita

  • Visst är det lite tufft, men är det bara normalt att man vaknar till flera gånger och sedan somnar om så vänjer man sig faktiskt tycker jag. De första 3 månaderna efter förlossningen har jag haft extrahormoner tror jag för när 3 månader har gått har luften gått ur mig. Var lite lättare med sonen som föddes i februari än alla andra barnen som föddes på hösten.

   Maken hinner ändra sig :) . Min har också alltid sagt att han ska flytta till Australien om det blir en till….

 2. Ja vad är hemligheten, jag klarar knappt två hihi.

 3. Visst är det jobbigt med såna där tuffa nätter:-( Jag är numera rätt van att bli väckt minst 3-4 gånger/natt och det när barnen är friska:-D Men klart att det känns extra mycket när de blir sjuka:-( Hoppas att ni kryar på er snart och får lite bättre nätter igen:-)
  Kram Mirka

  • Tack för svaret. Ligger på ungefär samma nivå då :) . Hoppas verkligen att du också har lika lätt som mig att somna om och visst vänjer man sig med lite sömn.

   Tack.
   Kram Anna

 4. Vet precis hur det är, fast jag bara har en. Elin vaknade och åt välling var tredje timme dygnet runt till dess hon var omkring 2 1/2år och än sover hon aldrig en hel natt utan vi (jag & Elin) är vakna 2 – 4 gånger/natt.
  Vet faktiskt inte ifall mina tidigare kommentarer försvunnit ut i cyberrymden eller? Har kommenterat tidigare inlägg men de syns inte… Hur som helst, jag frågade bl a när Lucia-linnet kommer in, jag vill nämligen köpa ett :)
  Ha en bra dag *kram* Åsa

  • Hej! Fy vad jobbigt. Mina tvillingar (första barnen) var för tidigt födda och var tvungen att matas var 3:dje timme första 3 veckorna. Jag tror att det blev lite av en vana och anledningen till att de sov dåligt de första åren. Jag tycker att det bara är de 2 sista åren de sovit på nätterna och då fyller de snart 8 år.
   Jag har inte sett någon kommentar om Lucia-linnet. Var det här på bloggen? Vad bra att du mailar mig. Vilken storlek är det du vill ha så ska jag kolla. Ibland finns det något som hamnat på sidan av lagret. Märker att många börja intressera sig för tomte- och luciakläder så jag ska höra på måndag om det går att få tag på.
   Mvh Anna
   Trevlig helg

 5. Hej där och tack för din kommentar.

  Även om jag ”bara” har två barn, så kan jag känna igen mig vad det gäller sömnbrist. Det kan nog säkerligen många andra föräldrar med ”endast” ett barn också göra.

  Här gäller det att samarbeta som de två föräldrar man faktiskt är tillsammans – oavsett om ena jobbar heltid och bör komma fräsch till jobbet. Att vara föräldreledig *host, ledig* är bara det ett heltidsjobb om 24 timmar per dygn, 7 dagar i veckan.

  En annan aspekt som ju också är viktig, ÄR att kunna se och acceptera sina brister. Man orkar inte allt som småbarnsförälder, även om man springer iväg på diverse gympalektioner och tillagar den egna barnmaten. Sådant tar tid. Det är med andra ord faktiskt helt OK att en dag bara vara sysslolös. Kanske skippar man att göra den där barnmaten och förskjuter barnmatsgörat till nästa dag, precis som man kanske skolar från gympan den där fredagen. Det är faktiskt helt OK.

  Hellre en förälder som mår bra, än en totalt slutkörd sådan. :-)

 6. * skolKar, inte skolar ;-)

 7. Jösses, jag som tycker det är galet jobbigt när Viggo har EN jobbig natt !? jag inser att jag är väldigt bortskämd med sömnen och jag är väldigt tacksam för det !

  Tack för rådet om gunghästen. Tanken var nog egentligen att han sskulle få den lite senare och BARA använda den under uppsikt ! Men det var så gulligt så jag kunde inte låta bli..

  Ha en toppen dag !
  //Fröken M

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>